صدای خاص و قدرت بالای امیرهوشنگ قطعهای در انتقال احساسات باعث شده است که نقشهای مهم و بهیادماندنی بسیاری را دوبله کند. امیرهوشنگ قطعهای سرپرستی گویندگان آثاری همچون بلفی و لیلیبید، قاشق سحرآمیز، ماسک و گوریل انگوری را در کارنامه دارد.
ورود به دوبله
امیرهوشنگ قطعهای دوبله را از سال ۱۳۳۷ شمسی در استودیو شهاب با گویندگی در فیلم تیزوک آغاز کرد. از سال ۱۳۴۲ نیز سرپرستی گویندگان را برعهده گرفت. او گوینده و مدیر دوبلاژ بسیاری از مجموعههای تلویزیونی و فیلمهای سینمایی و کارتون بوده است. ویژگی صدایش بهگونهای بود که گویندگی نقشهای جوان را انجام میداد.
دوران حرفهای
امیرهوشنگ قطعهای در استودیوهایی همچون گویا و کاسپین، توژ، پاسیفیک فعالیت داشت و دوبلر بسیاری از سریالهای شناختهشده مثل سالهای دور از خانه، روزهای زندگی، پیگرد، تسخیر ناپذیران، خلبانان اسپنسر و کدبانوها و… بود. او صدای بسیاری از بازیگران شناختهشده را دوبله کرده که از میان آنها میتوان به استیو مککویین، رابرت کالپ، جیمز گارنر، بیل بیکسبی، سامی دیویس، ژرار دوپاردیو، نیک نولتی، ویلم دافو، بن کینگزلی اشاره کرد. امیرهوشنگ قطعهای از اعضای گروهی بود که در سال ۱۳۴۰ نخستین سریال تلویزیونی در ایران را دوبله کردند.1شرق – صداهایی که هنوز به گوش می رسند
از آثار شناختهای شدهای که با صدای ایشان ماندگار شدند میتوان به دوبله شخصیت اسمیگل در ارباب حلقهها اشاره کرد و همچنین صدای گوریل انگوری که بسیاری با آن خاطره زیادی داریم. امیرهوشنگ قطعهای همچنین سرپرست گویندگان بسیاری از آثار شناختهشده کارتونی بود که از میان آنها میتوان به بلفی و لیلیبید، قاشق سحرآمیز، ماسک و گوریل انگوری اشاره کرد.
بازیگری
امیرهوشنگ قطعهای پیش از ورود به دوبله وارد بازیگری شد و در سال ۱۳۳۲ در فیلم مشهدی عباد به کارگردانی صمد صباحی بازی کرد. و در سال ۱۳۵۶ نیز در فیلم دام نامرئی به کارگردانی فریبرز صالح ایفای نقش کرد.
زندگی شخصی
امیرهوشنگ قطعهای در سال ۱۳۱۷ در تهران متولد شد. دیپلم در رشتهٔ ادبی خود را در سال ۱۳۳۳ از دبیرستان فیروز بهرام تهران دریافت کرد. پس از اخذ دیپلم به استخدام بانک ملی درآمد و تا سال ۱۳۳۶ در شعبهٔ اراک مشغول به کار بود. قطعهای بعداً فوق دیپلم خود را در رشتهٔ علوم انسانی دریافت نمود. شروین قطعهای دوبلر و گوینده از فرزندان اوست.
درگذشت امیرهوشنگ قطعهای
امیرهوشنگ قطعهای از اواخر سال ۱۳۸۸ به علت مشکلات قلبی و عروقی فعالیت کمتری داشت و سرانجام در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۰ درگذشت و پیکرش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد. در مراسم خاکسپاری او هنرمندانی چون منوچهر اسماعیلی، ناصر ممدوح، منوچهر والیزاده، محمود قنبری، بهمن هاشمی، ناهید شعشعانی و… حضور داشتند.
نظرات دیگران درباره شخصیت امیرهوشنگ قطعهای
محمود قنبری درباره قطعهای میگوید: اوشخصیت طنازی داشت و هر کجا که بود همیشه با طنز و زبان شیرین خود همه را میخنداند و محفلش همیشه سرشار از خنده و شادی بود در کارش نیز همیشه با وسواس فراوانی دیالوگهای خود را تنظیم میکرد. ناصر ممدوح درباره او میگوید که همیشه بر روی لبانش لبخند زیبایی داشت و انسان والایی بود.
امیرمحمد صمصامی نیز یکی از افتخاراتش را آموزش در کنار امیرهوشنگ قطعهای میداند صمصامی میگوید او همیشه به سینک زدن مشهور بودند و همه میگفتند آقای قطعهای سینکهای خوبی میزند.2ایسنا – به ياد اميرهوشنگ قطعهاي ـ هنرمند عرصه دوبله كه سال گذشته از ميان ما رفت
سوابق گویندگی و مدیریت دوبلاژ
- آرزوهای بزرگ
- دیوید کاپرفیلد
- مرد عنکبوتی ۱
- مرد عنکبوتی ۲
- مرد عنکبوتی ۳
- جان سخت ۱
- جان سخت ۲
- جان سخت ۳
- دالاس
- چشم طلایی
- سفر شگفت انگیز
- دنیا کافی نیست شمال ۶۰
- روزهای زندگی
- گوریل انگوری
- پروفسور بالتازار
- بلفی و لی لی بیت
- دختری به نام نل
- قطار سریع السیر فون راین
- ماسک
- ساعت شلوغی به جای کریس تاکر
- ساعت شلوغی ۲ به جای کریس تاکر
- ساعت شلوغی ۳ به جای کریس تاکر
- پول حلال مشکلاته به جای کریس تاکر
- پسران بد به جای مارتین لارنس
- پسران بد ۲ به جای مارتین لارنس
- احمق و احمق تر به جای جف دانیلز
- اسلحه مرگبار ۳
- اسلحه مرگبار ۴
منابع
- 1
- 2